Noé bárkája amerikai módra 
2019. augusztus 15. írta: fische

Noé bárkája amerikai módra 

Ez a poszt egy olyan „hajóról” szól, mely a vízen nem lenne úszóképes, mert vizet csak felülről láthatott..

Noé bárkája a Biblia leírása szerint egy nagy méretű hajó volt, melyet Noé Isten parancsára épített, hogy megmentse családját és a Föld állatvilágát az özönvíztől. A történet a Bibliában, Mózes első könyvének (Genezis) 6–9. részeiben olvasható. [Wikipédia]
Az idézett cikkben nincs szó róla, de a bővebb német változatban igen, hogy Hollandiában már készült egy pontonra épített 1 : 2 méretű másolat a bárkáról, melyet mozgó egyházi élményközpontnak építettek ki, és amit már különböző európai kikötőkben is bemutattak a látogatóknak.

Ez a megoldás azonban jelentőségében és minden más tekintetben is eltörpül az amerikai változat mellett, melyről nemrég láttam egy riportfilmet.

Az USA Kentucky államában (Grant County, Williamstown) ugyanis tényleg eredeti méretében építették meg Noé bárkáját. A látványosság neve: Ark Encounter, melynek honlapja részletes felvilágosítással szolgál a létesítményekkel és a felmerülő kérdésekkel kapcsolatban.

ark_encounter_005.jpg

Fotó: Cimerondagert

De ki és miért épít valaki egy ekkora bárkát?

Williamstown az úgynevezett kreacionisták központja, ahol 3000 lakosra 22 templom jut. A kreacionizmus szerint az élet és az élővilág sokszínűsége valamilyen értelmes entitás (általában Isten) beavatkozásának az eredménye, azaz az élőlények fajtái külön-külön lettek megteremtve. Keresztény kultúrkörben elsősorban a bibliai teremtéstörténeten alapuló eredetmagyarázatokat értik kreacionizmus alatt. A riport szerint az amerikaiak egyharmada hisz abban, hogy a teremtés a Biblia szerint ment végbe. [Wikipédia]

Nos, ezek a hívők 100 millió dollárból építették meg a bárkát fából a Biblia szerint méretben, azaz 1:1 arányban. A költségek egy részét adományokból fedezték.
A bárka méretei: 155 m hosszú, 26 m széles és 16 m magas, állítólag a világ legnagyobb fából készült létesítménye. Az építése egy évig tartott, mintegy 7 800 m3 fa felhasználásával. A látogatható rész alapterülete három szinten mintegy 12 000 m2. Rövid drónvideója: 

A környék műholdképe:

  

A fenti képen még nem úgy tűnik, hogy a létesítmény készen lenne, bár a megnyitása 2016. nyarán történt. A jobb felső negyedben látható parkolóból ingajáratú buszok viszik a fel látogatókat a bárkához, ami csak a térkép felnagyítása után válik láthatóvá az Emzara's Buffet felirat alatt.  

A bárka a magyarázat szerint azért nem úszóképes, mert Isten megígérte, hogy több özönvizet nem bocsát a Földre. De akkor mi lehet a célja?

A látogatói rész a bárka célját, tehát az özönvíz történetét mutatja be. A Biblia szerint Noé 1400 állatpárt vitt a bárkára. A részletesen ábrázolt állatokkal azonban van egy kis probléma: a legtöbb bemutatott állat nem is létezett a Földön, és ez egyáltalán nem felel meg az iskolában tanultaknak.

Emellett az sem, hogy a kreacionisták szerint a Föld csak 6500 éves, és az ember és a dinoszauruszok együtt léteztek, és hogy az özönvíz miatt haltak ki. Az, hogy a dinoszauruszok már 65 millió éve kihaltak, 62 millió évvel azelőtt, hogy az ember megjelent volna a Földön, nem okozott gondot az „új Föld” elméletét valló kreacionistáknak. 

A kreacionizmus múzeumában (kb. 45 km-re a bárkától Cincinatti közelében) a „Prepare to believe” jegyében (kb. készülj fel a hitre) tudatosan készítik fel a gyerekeket a bibilai tanok befogadására. Maga a múzeum természettudományinak tűnik, de a fejlődéstörténetet itt is a fejére állították. Bár a múzeum vezetője természettudományos képzettségű, mégis elutasítja Darwin fejlődéselméletét. A bárkában és a múzeumban látható különleges és soha nem létezett, fantázia szülte állatokra azt a magyarázatot adta, hogy Isten olyan elődállatokat teremtett, amiből többféle utód is kifejlődhetett. Szerintük Noé úgysem vihetett minden állatot a bárkára, hanem csak ezeket az elődállatokat. A kiállítók szerint pl. így nézhetett ki a zebra, a szamár és ló közös elődállata, amiből a három faj fejlődhetett tovább. elo3.jpg

A riport szerint ezek a tanítások próbálják ellensúlyozni az iskolákban folyó „agymosást”, mert ősrobbanás nem lehetett, hiszen senki sem látta, és az ember nem molekulákból jött lére.

Üzleti gondolatnak egyébként kiváló ez az egész, hiszen a honlap szerint az első évben 0,9 és 1 millió közötti látogatottság mellett átlag 30 dollár/fő belépési díjból akár 25 – 30 millió dollárt is forgalmazhatott a létesítmény. Emellett a fő cél egyrészt a szórakoztatás, másrészt olyan tudás közvetítése, hogy az emberek még többet foglalkozzanak Isten tanításával.

A bejegyzés trackback címe:

https://vizek-hajok.blog.hu/api/trackback/id/tr1015006506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

acycloren 2019.08.17. 02:45:05

Nagy az isten állatkertje...
Az amerikaiaknál az egyházak a papok üzleti vállalkozásaiként működnek. Nem ritka, hogy a prédikátor luxusautókkal vagy magánrepülővel rendelkezik. Egy vállalkozásba pedig be kell fektetni, kell csinálni a show-t. Ez a bárka is a show része.

Ez a Noé történet elődállatos megoldása nekem új. Az igaz, hogy több faj is egy elődből fejlődött ki, mint az emberfajok, egy közös ősből, erre genetikai bizonyíték is van. De hogy ezek a közös ősök nem egy bárkán éltek túl katasztrófákat, az elég valószínű.

Amerikában az iskolák tanszabadsága nagy, egy magániskola kb. azt tanít, amit akar. Vannak is ilyen elborult keresztény, zsidó, muszlim magániskolák, amik olyan "tudást" adnak a gyereknek, amivel nevetségessé válik.

Pipas 2019.08.17. 06:40:45

"Bár a múzeum vezetője természettudományos képzettségű, mégis elutasítja Darwin fejlődéselméletét. "

Nyugodtan ki lehet írni a nevét. Ez az ember a Ken Ham néven elhíresült középiskolai tanár, aki évtizedek óta égeti magát mindenféle butaságokkal. Az interneten rengeteg beszéde megtalálható, rettenetesen buta ember, aki nem csak az evolúciót, de a geológiát, a csillagészatot, a történelmet, a fizikát is tagadja.

Gyakorlatilag minden tudományos eredményt tagadnia kell, hogy az ószövetséget szó szerint igaznak tarthassa. Kőkorszaki, jó esetben késő bronzkori elképzelésekben, mesékben, legendákban hisz, azokat terjeszti, népszerűsíti és minden alkalommal kikel a tudományos magyarázatok ellen.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2019.08.17. 08:12:26

Akár a tudomány: kételkedni tilos! Garancia nincs!
Az evolúciót rajzokkal "bizonyítják".

Stenonis 2019.08.17. 08:18:52

@wmiki:
A tudomány sikerét mutatja az, hogy ide tudod írni a baromságaid (atomerőmű, matematika, informatika, csomó mérnöki tudomány, fizika stb.), és nem agyagtáblákra vésed a baromságaid.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2019.08.17. 08:23:07

@Stenonis: elnézést kérek az eretnekségemért.
Természetesen a tudomány mindent tud a világról, és sosem téved, ezért is tilos benne kételkedni, és ezért magoltatják szent igazságait állami intézményekben.

Flynn 2019.08.17. 10:16:52

A tudomány eredményeit megtagadni nyilván marhaság, de azt ne felejtsük el, hogy egy tudományos elméletet akkor lehet igaznak/hitelesnek elfogadni, ha az mások által kísérletileg megismételve konzekvensen ugyanazt az eredményt adja.
Ez sem az ősrobbanásra, sem az evolúció elméletére nem igaz - már csak a méreteiket, időtartamukat tekintve sem lehet az -, illetve mindkettő cáfolatára is elég sok tudományos eredmény létezik.

Innentől kezdve ezeket elfogadni ugyanúgy hit kérdése valahol, mint a kreacionizmust vagy más világkeletkezési elméleteket.

paráznabillegető 2019.08.17. 10:49:19

@MAXVAL bircaman közíró: klasszikus minimalista hozzászólás.
itt is járt a mester.

Pipas 2019.08.17. 11:24:33

@Flynn: "A tudomány eredményeit megtagadni nyilván marhaság, de azt ne felejtsük el, hogy egy tudományos elméletet akkor lehet igaznak/hitelesnek elfogadni, ha az mások által kísérletileg megismételve konzekvensen ugyanazt az eredményt adja."

Ostobaság, nincs ilyen szabály. Ha lenne az egész kvantummechanikát ki lehetne hajítani, márpedig ilyet nem tervez senki. MIndenki akkor fogad el egy elméletet, amikor akar.

"Ez sem az ősrobbanásra, sem az evolúció elméletére nem igaz"

De igen, igaz. Akárhányszor méred meg a kozmikus háttérsugárzás értékét például, az minden egyes alkalommal konzekvensen ugyanúgy néz ki.

Akárhányszor hasonlítod össze a csimpánz és az ember DNS-ét, az konzekvensen mindig ugyanazt az eredményt adja.

A tudomány nem úgy működik, hogy amit nem tudsz megismételni, azt szemérmesen a papokra hagyjuk, ha így lenne, akkor a bűnűgyi helyszínelők dingókutyaveséből jósolnának meg a világegyetem teremtőjéhez könyörögnének válaszért.
- már csak a méreteiket, időtartamukat tekintve sem lehet az -, illetve mindkettő cáfolatára is elég sok tudományos eredmény létezik.

Pipas 2019.08.17. 11:27:55

@Flynn: ", illetve mindkettő cáfolatára is elég sok tudományos eredmény létezik."

Ha egyetlen tudományos cáfolat is lenne, akkor nem lenne "elmélet" a nevük. A tudomány nem úgy működik, hogy megcáfolunk valamit, de azért tovább erőltetjük. Szóval nem, ez nagy butaság, sem az ősrobbanás elméletre, sem az evolúciós elméletre sem született egyetlen egy tudományos cáfolat sem.

Az, hogy a vallási vezetőnek nem tetszik valami vagy az, hogy a bibliába más van írva, az nem cáfolat.

Pipas 2019.08.17. 11:34:11

@Flynn: "már csak a méreteiket, időtartamukat tekintve sem lehet az "

Az evolúciós elméletnek vannak kísérleti eredményei, azaz konkrétan kísérlet közben meg lehet figyelni az evolúciót. Persze nyilván nem elefánttal vagy sas madárral kell próbálkozni, mert azok elég lassan nőnek fel, de az ecetmuslinca vagy a különféle baktériumok kitűnően használhatók a kísérletekhez.

en.wikipedia.org/wiki/Experimental_evolution
süti beállítások módosítása