Idősek otthona óceánjáró hajón
2019. február 05. írta: fische

Idősek otthona óceánjáró hajón

Idősek otthonában, vagy ápolási otthonban eltölteni életünk utolsó éveit? Ennél egy sokkal izgalmasabb elképzelés: egy hajón kialakított, egyfajta úszó idősek otthona. A témáról egy svájci blog nemrég közölt összefoglalást.

Renate Bergmann, a népszerű német online-nagymama így foglalja össze a dolgok lényegét: egy nap az idősek otthonában 180 euró, egy üdülőhajón viszont csak 120 euró. Sejthető, hogy a számpélda csak német / svájci viszonyokra érvényes. 

A hivatkozott blogbejegyzés megemlékezik arról az amerikai hölgyről, akiről a sajtó 2015 körül már beszámolt, pl. ITT. A most 89 éves Lee Wachtstetter már sok éve egy normál üdülőhajón él, bár Miamiben gyermekei és unokái is élnek. Férje haláláig már 89 hajóúton vettek részt, utána pedig eladta floridai házát, autóját és minden luxuscikkét, és már több mint 10 éve a Crystal Serenity üdülőhajón él, azóta már mintegy 15-ször körbejárta a világot. Ahogy meséli: „Nem kell bevásárolnom, főznöm. Azt és akkor csinálok, amit és amikor kedvem van, és közben bejárom a világot. A legénység mindent megtesz, hogy örömet szerezzen, és már olyanok számomra, mint egy család. Az évek során annyira elkényeztettek, hogy már talán vissza sem tudnék szokni a valós világba”. Időközben utánzói is akadtak ugyanezen a hajón. 

A Crystal Serenity Triesztben, Szerző: L. Colombo (Olonia)  

Egy 2015-ben megjelent cikk szerint abban az évben 164 ezer dollárjába került a hajókázás. Egyik legkedvesebb elfoglaltsága a tánc, amihez a Crystal Serenityn szerződtetett táncpartnerek is rendelkezésére állnak. Egy korábbi hajóról épp az ilyen szolgáltatás megszüntetése miatt váltott a mostanira. A hajón töltött évekről írt könyve: «I May Be Homeless, But You Should See My Yacht» (kb."Lehet, hogy hajléktalan vagyok, de látnia kellene a jachtomat”)

Miközben a fenti hölgy egy teljesen normális üdülőhajón járja a világot, két másik kisebb hajót igazi idősek otthonává terveznek átépíteni, melyek nem túl hosszú idő múlva akár el is indulhatnak. A Cruise Retirement amerikai/ausztrál változatról a honlapja tartalmaz adatokat. A számlálója szerint (a poszt megjelenésekor) az indulásig még 329 nap van hátra. Mert már a hajó, az Enchanted Explorer is rendelkezésre áll, de még átalakítások folynak rajta: a kis kabinokból tágasabb, 36 és 42 m2-es apartmanokat alakítanak ki, nappalival, hálószobával, fürdővel. Konyhára nincs szükség, mert az étkezés a különböző éttermekben biztosított. A hajó sok másban nem különbözik az ismert üdülőhajóktól: wellness, Internet, üzletek kaszinó, medencék és fitneszstúdió. Ehhez persze széleskörű orvosi ellátás, jól felszerelt patika is tartozik. A szórakoztató programokat majd az idősekhez fogják igazítani. A költségekről egyelőre nem sokat lehet tudni, mert az csak a tényleges érdeklődők számára hozzáférhető. A hajó 550 lakónak biztosít helyet, kiszolgálásukat 210 fős legénység látja majd el.

oregen_hajora.jpg

Saját montázs:  Crystal Serenity + Öregség (Fortepan 42728 - részlet) 

A német hajós idősek otthona terve és megvalósítása még nincs ilyen fejlettségi szinten. A Ted Cruises cég honlapján azonban már lehet is foglalni (e cikk eredetijének megjelenése óta több száz megkeresésről beszélnek), bár a hajót talán még ki sem választották. De a befogadóképessége várhatóan kisebb lesz a fentinél, és csak mintegy 220 utas számára biztosít helyet. A tervek szerint a hajó nyáron Európa vizeit fogja bejárni, télen viszont a világ melegebb területeit járja. Az utasok akár bele is szólhatnak majd az útvonal alakításába.

Fentebb már volt szó egy idősek otthonában és a hajón töltött napok árkülönbségéről; a német hajós otthonban  belső kabinban havonta 2900 eurótól, külső kabinban 3900 eurótól kínálnak kabint. Ezért a pénzért azonban jóval többet kapnak a lakók, mint egy szárazföldi idősek otthonában: pl. előadások, szórakoztató programok, a szárazföldön vezetett városnézések formájában ( az árban benne vannak az ilyen városnézések). A hajó felszereltsége igazodni fog az utasok esetleges mozgáskorlátozottságához. A hajón nyújtott orvosi szolgáltatások egy részét talán még az egészségbiztosító is vállalni fogja.

Hogy a német nyelvű úszó idősek otthona tényleg megvalósul-e, még nem dőlt el, addig még hónapok telhetnek el. Még a finanszírozás sem világos (a honlapon akár beruházásra is lehetőség van), és még a hajót sem vették meg. Az érdeklődések száma alapján a kabinok / apartmanok iránti kereslet máris messze meghaladja a kereteket, sőt az ápoló személyzet munkahelyeire is megvannak a jelentkezők.

********
Engem személyesen nemcsak azért nem „fenyeget” a veszély, hogy valaha is egy ilyen úszó idősek otthonában kötök ki, mert a kabinok már előre elkeltek, hanem mert nyugdíjból élek, és ez havonta egy ilyen hajón csak pár napra lenne elég . A gondolat azért jól megmozgatta a fantáziámat, ugyanakkor – és nem is a „savanyú a szőlő” okán – jöttek a kétségek is, pl. hogy tényleg hosszú hónapokra le akarnék/tudnék-e mondani gyermekeim és unokáim társaságáról.

Forrás: [Stiegers Kreuzfahrt Tipps]

A bejegyzés trackback címe:

https://vizek-hajok.blog.hu/api/trackback/id/tr6214608386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása