Tényleg eltűnnek a nagy hajók Velencéből?
2016. augusztus 04. írta: fische

Tényleg eltűnnek a nagy hajók Velencéből?

Aki még nem látta, igyekeznie kell...

...megnézni Velencét "hajótávlatból", azaz egy nagy üdülőhajó fedélzetéről. Ilyesmire gondolok (saját kép 2013-ból az Armonia fedélzetéről):

dscf6158.JPG

Mert lehet, hogy ebből a nézőpontból már nem sokáig lehet benne része. Ha a velencei városatyák tényleg teljesítik az UNESCO követelését, akkor a térképre bejelzett alábbi útvonalon (tehát a Giudecca csatornán) nem járhatnak majd a nagy üdülőhajók.

Az UNESCO Világörökség Bizottsága ugyanis a város védelmében haladéktalan intézkedések megtételét sürgeti, és azok nem teljesítése esetére drasztikus, ultimátum-szerű következményeket helyezett kilátásba: ha 2017. február 1-ig nem tesznek alapvető intézkedéseket a világörökség részét képező város megóvása érdekében, akkor a következő ülésen javasolni fogják, hogy Velencét töröljék a veszélyeztetett világörökségi helyek listájáról.

A bizottság ezzel az intézkedéssel azt kívánja elérni, hogy a turisták száma csökkenjen, valamint hogy a nagy utas-, teher- és tartályhajók ne mehessenek be a lagúnába, a vízi utakon csökkenjen a csónakok száma és haladási sebességük is. Mert részben a nagy hajók által okozott hullámzásnak, és főleg rezgéseknek tulajdonítják, hogy Velence süllyed. A hajók légszennyezettségre gyakorolt hatásáról egy korábbi posztban már volt szó.

A 96 000 tonnánál nagyobb és 300 m-nél hosszabb hajóknak az olasz környezeti minisztérium két évvel ezelőtt egyszer már megtiltotta a kikötő Giudecca csatornán történő megközelítését. A Velence-védők azonban csak rövid ideig örülhettek, mert egy bíróság nem sokkal azután feloldotta a tiltást, és a személykikötőt üzemeltető cég panaszt nyújtott be a bíróságra. Egy korábbi rendelet szerint ugyanis egy ilyen szabályozás (tehát a Giudecca csatorna kihagyása) csak akkor léphetne életbe, ha a kikötő megközelítésére más lehetőséget biztosítanak. Ehhez azonban egy kb. 4 km-es új csatornát kellene kikotorni. Mivel azonban még nem kezdték el, egyelőre nem tudni, lesz-e belőle valami.

Egy másik megoldás a lagúna mostani bejárata előtt egy mesterséges szigeten létesített új személykikötő lenne (a fenti útvonal-térképen zöld nyíllal jelölve), vagy a szárazföldi iparnegyed Porto Marghera kikötőjében egy új terminál létesítése (piros nyíl).

A kérdés tehát: meg lehet-e továbbra is „bízni” az olasz politikusokban, vagy valahogy mégis megint megkerülik a megoldást, és kijátsszák a felszólítást, vagy a végtelenségig elnyújtják a döntést? Majd meglátjuk.

Addig azonban ezt a gigantikus látványt nyújtó „bevonulást” érdemes egyszer személyesen megtapasztalni. Hogy miről is beszélek, arról sok hosszabb-rövidebb videó is található a YouTube-on, ezek közül a következő gyorsított videót ajánlom: Velence 2 percben

És milyen látványt „veszítenének” a város védelmezői, lakói és látogatói? IDE kattintva sok ezer képből válogathat, vagy nézhet róla videót is, pl. ezt:

Tartok tőle, hogy a városért aggódók nem fognak bánkódni a látvány megváltozása miatt...

És végül még egy saját készítésű kép 2013-ból, az Armonia fedélzetéről - hajótávlatból:

dscf6160.JPG

A nagy hajók kitiltása által okozott gazdasági veszteségekről szóló adatok nem egységesek: olvastam már évi 500 millió eurós adatot, meg olyan nyilatkozatot is, hogy a hajók utasai úgysem jelentenek túl nagy bevételt a városnak, hiszen nem igényelnek sem szállást, sem pedig étkezést. Csak egyszerre sokan, sőt túl sokan zúdulnak rá a városra.

A bejegyzés trackback címe:

https://vizek-hajok.blog.hu/api/trackback/id/tr278945584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lobster thermidor 2016.08.05. 15:37:30

Már régen ki kellett volna tiltani onnan ezeket a böszme monstrumokat!

Lara Alberti 2016.09.02. 20:03:13

Leírhatatlanul örülök a blogodnak! :)
Üdv: egy másik hajómániás :)

fische 2016.09.03. 20:52:34

Örülök én is, hogy rokonlelket találtam. Ha írni lenne kedved, akkor írhatsz a fische kukac indamail.hu címre is.
süti beállítások módosítása