A világ legnagyobb kikötőünnepe Hamburgban
2017. május 05. írta: fische

A világ legnagyobb kikötőünnepe Hamburgban

A Hamburgi kikötő 828-ik születésnapja

Ma kezdődött Hamburgban az ún. Hafengeburtstag, azaz kikötői születésnap. Tavaly ilyenkor röviden már említettem, nézzük hát, mit is érdemes tudni róla. A vonatkozó Wikipedia cikk szerint a kifejezést általában egy-egy kikötő alapításának, vagy megnyitásának évfordulójára alkalmazzák, Észak-Németországban azonban kifejezetten a Hamburgi kikötő évenkénti ünnepét értik alatta.

hamburg1.jpg

A város logója szerint ez a világ legnagyobb kikötőünnepe, amit mindig május 7. körül rendeznek meg. Az évforduló nem nevezhető kereknek, hiszen ez a 828-ik. Igen, a kikötőnek még Barbarossa Frigyes császár adományozott szabadságlevelet 1189. május 7-én, ami alapján a hajók az Elba folyón a várostól az Északi-tengerig vámmentességet kaptak.

A rendezvény honlapja a legfontosabb eseményekkel ITT, Facebook-oldala pedig ITT található. 

A nyitó esemény mindig a hajók bevonulása, a 2015-ös bevonulás gyorsított Youtube-videója:

Hasonló tengerészeti ünnepekről évről-évre hallani: Kieler Woche, Seestadtfest Bremerhaven, Hanse Sail Rostock. Kedvenc tévécsatornám, az NDR ezekről mindig tudósít, néha rendkívüli műsorban is. Amit mindig látni lehet, mindig mindenhol rengeteg a látogató, nem is tudom, hogy a hajólátogatási programokon mennyi időt kell várni egy hajóra való feljutásra. Hamburgban most a három nap alatt egymillió látogatót várnak.

Holnaptól kezdve aztán mindenféle egyéb program várható, csak felsorolásszerűen: vontatóhajók balettje, hajólátogatások (Open Ship), múzeumhajók, mentőakciók, tűzijáték, aztán vasárnap majd a hajók elvonulása. Mindehhez persze 3,5 km hosszú soron mutatványosok, és az evést-ivást szolgáló vendéglátó egységek.

Hogy jelenleg, illetve a következő napokban melyik hajó és hol tartózkodik a zegzugos hamburgi kikötőben, a következő honlapon lehet követni: Schiffsradar Hamburg  

Merghegyzés szombat reggel: a központi kikötőben egyelőre egy hajót sem lehet látni, több jel mutat arra, hogy túl van terhelve a szerver, mert nyugatabbra látható a hajók helye.

Pl. szombat reggel 945-kor:

.hamburg_szombat_reggel.jpg

Néhány részvevő hajó képeit itt lehet végiglapozni: HAJÓK 

A bejegyzés trackback címe:

https://vizek-hajok.blog.hu/api/trackback/id/tr8312484181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása