Egy legendás Greenpeace-hajó dicstelen elmúlása
2019. január 15. írta: fische

Egy legendás Greenpeace-hajó dicstelen elmúlása

Kinek mi jut eszébe a Rainbow Warrior névről? Esetleg az alábbi kép segít a visszaemlékezésben?

 Forrás: funkoffizier.wordpress.com

A Rainbow Warrior a Greenpeace ikonikus hajójának neve, mely nagyban hozzájárult a nemzetközi környezetvédelmi szervezet tevékenységének megismertetéséhez. Többször állt az események középpontjában, ütközéseket szenvedett el, a legénységét megverték, amíg végül 1985-ben a francia titkosszolgálat Aucklandban (Új-Zéland) felrobbantotta, elsüllyesztette, amikor meg akarta akadályozni, hogy Franciaország Polinéziában atomkísérleteket hajtson végre. Részletesen lásd ITT

Utódja négy évvel később ugyanezen a néven (Rainbow Warrior II) folytatta a tevékenységét, és 22 éven át hajózott holland zászló alatt a Greenpeace szolgálatában, harcolt a tengerek túlhalászása és a bálnavadászat, valamint a klímaváltozás ellen, és mindenhol megjelent, ahol a környezet- és természetvédelmet szolgálhatta. 2011-ben már túl öreg volt a hosszú utakhoz, ezért egy bangladesi szervezetnek adományozták, mely aztán kórházhajóként használta Rongdhonu néven a tenger- és folyóparti településeken. 2018-re a hajó annyira elöregedett, hogy már a bangladesi hatóságok követelményeinek sem tudott megfelelni.

A Greenpeace sok éven át harcolt azért, hogy a leselejtezett hajók India, Banglades, vagy Pakisztán strandjain történő bontása során ne kerülhessenek mérgező anyagok a környezetbe. Ezeken a helyeken konténerhajók, tartályhajók és más nagy hajók bontását is elvégzik, melyeket magas vízállásnál húznak/futtatnak ki a partra, és ott elképesztően primitív körülmények között és eszközökkel, mindenféle munkavédelem nélkül, főleg kézi munkával bontanak darabokra.

Az ott tapasztalható körülményekről az alábbi videó segíthet véleményt alkotni (másfél perces áttekintés feliratokkal, légi felvételekkel):

Egy másik, 7,5 perces részletesebb videó Pakisztánból: ITT

És most mi történt? Nemrég az egykori Rainbow Warrior II is pontosan egy ilyen, sokat kifogásolt bontó céghez került szétbontásra – meglehetősen kínos helyzetbe hozva ezzel a Greenpeacet.

A Greenpeace honlapján 2018. november 15-én jelent meg a közlemény, mely így kezdődik: „hibát vétettünk, amit megpróbáltunk korrigálni”. Ez a fogalmazás „egy kissé” elkeni a lényeget, hiszen a hajó bontási módja éppen a saját maguk által hirdetett elvekkel ellenkezik. És a gúnyolódás nem is maradt el.

A Greenpeace eredetileg tiltakozni szándékozott a leselejtezés helyszíne ellen, hogy a hajó legalább ne Chittagong (Banglades) sokat bírált strandjára kerüljön, a vétóra azonban végül nem került sor, így a hajó végül mégis ott végezte. További kedvezőtlen körülmény, hogy bár a megbízott hajógyár elvileg rendelkezik a környezetkímélő bontás tanúsítványával, azt igazából az alvállalkozóik már nem nagyon tartják be. A Greenpeace próbálja menteni a helyzetet, hogy legalább a mérgező anyagokra vonatkozóan külön megállapodásokat tudjon kikényszeríteni a bontótól. Még a hajó visszavásárlása is szóba került, de túl sokat kérnének érte.

Forrás: [www.spiegel.de]

A bejegyzés trackback címe:

https://vizek-hajok.blog.hu/api/trackback/id/tr3414565428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása