Egy öreg hajó látványos utóélete 'lakóhajóként'
2017. február 19. írta: fische

Egy öreg hajó látványos utóélete 'lakóhajóként'

Az alábbi különleges (fel)építmény az észak-amerikai Nagy tavak egyikén, az Erie tó egyik szigetén a Put-in-Bay öbölben található. Eredeti neve: The Benson Ford ’Shiphouse’ (hajóház? / házhajó? / nyaralóhajó? = lakóhajó, de eszembe jutott a sok 10 évvel ezelőtt hallott ’tanyahajó’ megfeleltetés is.)
bensonford_shiphouse_honlaprol_1.jpgAmint látható, egy régi teherhajó teljes felépítményét leszerelték, és a South Bass szigeten partra tették, és nyaralót alakítottak ki belőle. A Benson Ford egy régi időkből származó hajó különleges hangulatát kínálja a látogatóknak a modern kor kényelmével együtt. A meghagyott eredeti fekete diófa burkolatok és a sárgaréz szerelvények a luxusnak minősülő nyaralót külön kategóriába emelik.

A sziget és a ház földrajzi helyzete

Az épület a sziget sziklás partja fölött szinte benyúlik a tó fölé, és ezt a lakóhajót a tó befagyása sem veszélyezteti... A Benson Ford Shiphouse a Put-in-Bay jellegzetes látványosságává vált.bensonford_shiphouse_honlaprol_2.jpg
A 'nyaralóhajó' rövid története

A felépítményt szolgáltató hajóról a honlapon részletes ismertetés olvasható (angol), a lényeg: 1924-ben helyezték üzembe, eredeti neve Benson Ford (I) volt, vasércet és egyéb anyagokat szállított a Nagy-tavakon a rohamosan fejlődő autóipar számára. Teherbírása 15000 tonna volt.

A hajót több mint 50 éves szolgálat után 1981-ben vonták ki a forgalomból. A hajótestről a teljes felépítményt az elülső fedélzettel együtt 1986-ban választották le és tették ki a partra.

Többszöri tulajdonosváltás után került jelenlegi tulajdonosaihoz, és a korábbi hasznosítási kísérletekkel ellentétben most családi nyaralóként használják. A ház részei: egy garázs, egy nagy közös nappali, öt hálószoba, 5 fürdőszoba, egy ebédlő, egy olvasószoba. egy galéria, és természetesen a pihenésre használható fedélzetek, a kormányházból csodás kilátással a naplementére.

A ház honlapján a részleteket is érdemes végignézni:

A Layout menüpontban ki lehet választani az egyes fedélzeteket, azokon belül pedig az egyes helyiségeket is meg lehet kattintani, amikhez aztán megjelennek a vonatkozó képek. Nekem igazán a ’Second Floor’ ebédlője tetszik a csodaszép faburkolattal.bensonford_shiphouse_ebedlo.jpg

A képek forrása http://www.shiponthebay.com/ 

A bejegyzés trackback címe:

https://vizek-hajok.blog.hu/api/trackback/id/tr6412269790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása