Covid után
2021. június 02. írta: fische

Covid után

Másfél év kihagyás után folytatnám a blogot, de az elmúlt 15 hónap történései mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Minden fontos hajós-vizes eseményt képtelenség lenne felsorolni, de nem is érdemes. A pandémia alaposan megtörte az üdülőhajózás addig folyamatos fejlődését és újraírta körülményeit. Hajótársaságok mentek tönkre és szűntek meg, nemrég még üzemelő hajók kerültek a híres-hírhedt hajóbontó telepekre, vagy alakultak át kevesebb utast kiszolgáló expedíciós hajókká.

armonia_maszkban2.jpg

Saját montázs

Számos újraindítási kísérlet történt, és az ilyen hírek mindig azzal kezdődtek, hogy a hajókat milyen higiéniai intézkedésekkel készítették elő az utasok fogadására, milyen feltételekkel lehet a hajóra jutni, ott milyen körülményekre és korlátozásokra kell számítani. Nagyon sok ilyen utat aztán a pandémia alakulása miatt mégis el kellett halasztani. Ha pedig mégis elindult a hajó, akkor a célországban esetleg nem lehetett partra szállni a behajózási korlátozások miatt. Lassan azonban jönnek a hírek az enyhítésekről, pl. nemrég oldották fel az üdülőhajók Alaszkában történő kikötését.

2021 májusában természetesen még több biztató hír érkezett az üdülőhajózás újraindulásáról. Korlátozások, visszalépések azért még mindig előfordulnak, pl. június 1-jén este olvastam, hogy éppen akkor lemondtak egy Hamburgból Norvégiába tervezett expedíciós hajóutat. (Ezzel kapcsolatban a Fb Hurtigruten fórumán írta valaki, hogy Norvégia egy négy lépcsős terv szerint nyitja meg a határait. Ha minden rendben alakul, akkor 3-hetenként lazítanak, május 27-e óta a 2. lépcső van érvényben. Egyes vélemények szerint a teljes norvég nyitás akár augusztus végéig is eltarthat, ha valami közbe nem jön.)

Biztos sokakban mozgolódik már a mehetnék, ezért megkezdte a tervezgetést, az új úticélok keresését. Mindenkinek csak azt kívánhatom, hogy a tervei megvalósuljanak. Jó utazást!     

A bejegyzés trackback címe:

https://vizek-hajok.blog.hu/api/trackback/id/tr9316580340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása