Ha a hajóút a cél
2016. július 08. írta: fische

Ha a hajóút a cél

Kedvező árú hosszabb hajóutak, akár óceánátkeléssel is

Hogy ki miért megy hajóútra, magáért a hajóútért, vagy annak célállomásait meglátogatni - mindenkinek magának kell eldöntenie. Európa, Amerika, közeli, vagy távoli tengerek, óceánok? Melegebb, vagy hidegebb tájak - utak tízezrei között lehet válogatni.

Ha nincs konkrét úti cél, akkor érdemes körülnézni a hajótársaságok szezonzáró / szezonnyitó, úgynevezett pozicionáló útjai között. A nyári szezon végén ugyanis a hajótársaságok a hajóikat több hónapra szó szerint „melegebb vizekre” irányítják át, legtöbbször a Karib-tengerre, Dél-Amerikába, az Indiai óceánra / Arab öbölbe, vagy csak „ide a közelbe”: a Kanári szigetek - Madeira – Marokkó közötti háromszögbe. Tavasszal aztán újra visszatérnek az eredeti anyakikötőbe. Két éve ősszel pl. az MSC ezeket az izgalmas utakat kínálta:

kettos_kep.jpg

Ezeken az utakon is részt lehet venni, és legtöbbször viszonylag olcsón is kínálják őket. Arra azonban persze számítani kell, hogy ilyenkor az oda-, vagy a visszaút megszervezése bonyolultabb és költségesebb. A szezonzáró utakat az egyes társaságok honlapján, egy-egy hajó programjának követésével lehet megtalálni, vagy pl. az alábbi honlapokon is ki lehet választani - akár az őszi odaútról, vagy akár a tél végi visszaútról legyen is szó:  

ITT pl. 2016. évi utakat kínálnak - több út is repülőúttal és transzferrel együtt értendő, persze nem egy hazai reptérig. Ezek.közül az itthon is kedvelt MSC Armonia egész novemberben tartó útját tartom különösen vonzónak Genovából Kubába.:

ITT pedig akár 2018-ig is lehet tervezni. 

Ahogy látható, az átkelő hajóutak jóval hosszabbak a szokásosnál, és még a Földközi tengeren is lehet számítani csak tengeren töltött, tehát kikötés nélküli napokra, az óceánon pedig akár egyfolytában 4-5 napra is. Ilyen útra tehát csak annak érdemes vállalkoznia, akinek nem jelent gondot a kikötés nélküli hosszabb folyamatos utazás.

Ha itt nem találnád meg a kívánt utat, magyar oldalakon a pozicionáló hajóutak, német honlapokon az Überführungskreuzfahrten / Positionierungskreuzfahrten, angolul pedig a repositioning cruises keresőkifejezéssel lehet továbbkutatni.

 Ha részt vennél egy ilyen úton, megköszönnék róla egy beszámolót.

A bejegyzés trackback címe:

https://vizek-hajok.blog.hu/api/trackback/id/tr98875958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása