Július harmadik hétvégéje Velencében
2016. július 13. írta: fische

Július harmadik hétvégéje Velencében

Velence városa már több száz éve ünnepli a Megváltó ünnepét - ennek ezen a hétvégén most mindenki tanúja lehetett, otthonról, webkamerák segítségével.

Július 16-án és 17-én érdemes volt rákattintani több velencei webkamera linkjére is, főleg szombat délután és este. Vizet-hajót kedvelőknek hétköznap is érdekesek a képeik, ahogy a kisebb-nagyobb hajók, csónakok egymást kerülgetik a csatornákon, most szombaton és vasárnap azonban a Megváltó ünnepének (Festa del Redentore) eseményei folytak - már 439 éve.

640px-venice_old_town_lagoon_aerial_view.jpg

Forrás: német Wikipedia cikk, Copyright: Horst-schlaemma - saját munka, CC0,

Velencéről mindenkinek lehet valami elképzelése, annak is, aki még nem járt ott: mindenhol víz, csatornák, hidak, gondolák. Ez mind igaz is, de ha az ember csak pár órát töltött ott, nem nagyon tud betelni a látvánnyal. Pár évvel ezelőtt egy hajóút kapcsán jártam Velencében, ami után itthon a neten kezdtem keresgélni, hátha találok megfelelő webkamerát, amivel itthon is lehet követni a város életét. A Skyline rendszerében több, folyamatos élő képet szolgáltató kamerát is találtam. Sajnos a szolgáltató nem engedi a kamerák képeinek felhasználását, ezért kedvcsináló képeket nem közölhetek, pedig sokféle helyzetet sikerült megfigyelni.

Az egyik legérdekesebb talán a DNy felé irányított 1. sz kamera (Bacino di S. Marco, Riva degli Schiavoni), mert ezen a Giudecca csatorna elképesztő hétköznapi hajóforgalma mellett az a gyalogos személyforgalom is látható, ami a vaporetto-kikötőktől a Szent Márk tér felé tart, ha esik, ha fúj. A kamerákon – ha sikerült elkapni az időpontot - jól láthatók az érkező és távozó nagy tengerjáró üdülőhajók is, melyek a városban olyan sok vitát váltottak ki.

Múlt év nyarán egy délután (július 18. szombat volt) megváltozott a Giudecca csatorna képe: a csónakok-hajók csak egy keskeny sávban mozogtak, az öböl nagyobb részét horgonyzó csónakok töltötték ki, és láthatóan vártak valamire. Mint később kiderült, az esti tűzijátékot várták, mert azon a hétvégén az 1575-77 évek pestisjárványa végének emlékére rendezett ünnep volt, ehhez kapcsolódott a tűzijáték.

venice_redentore_lagoon_boats.jpgForrás

Mi is pontosan ez az ünnep? Röviden a német Wikipedia cikk alapján: A ’Festa del Redentore’ ünnepet, vagyis a Megváltó ünnepét a Velencét 1575-től 1577-ig sújtó leghosszabb pestisjárvány végének emlékére rendezik, 1577 óta minden év júliusának harmadik hétvégéjén. A Megváltó iránti hálája gyanánt a velencei köztársaság Giudecca szigetén rendelte el egy templom építését (ez az Il Redentore).

Az idei ünnep most szombaton (július 16-án) este 7-kor kezdődött a velencei pátriárka áldásával a megváltó templom lépcsőjéről, amihez a körmenet résztvevői a szombat estére elkészített ideiglenes hídon gyalogolhattak át a Giudecca szigetre. 

venice_redentore_bridge.jpg

Forrás

A Bacino di San Marco területén pedig éjfél előtt fél órával kezdődött a tűzijáték, aminek látására már délutántól gyülekeztek a vízen a csónakok, a városban pedig a nézelődők ezrei. Vasárnap délután pedig különböző hagyományos csónakok számára rendeztek versenyeket. (A hétvége angol nyelvű programja ITT látható.)

Egy rövid összefoglaló videót találtam a Youtube-on:

A webkamerákon az eseményeket már a szombat délutáni gyülekezéstől kezdve figyelemmel lehetett kísérni az 1. sz. kamera képein, valamint az előzőhöz képest délre néző 2. sz. kamera képén is, az esti tűzijáték pedig az 1. kamera képén volt követhető.

Az ezen a honlapon lapozható további képek jól bizonyítják az esemény népünnepély jellegét.

Tavaly nyáron még nem működött a Szent-Márk téren telepített 3. sz. kamera, ezért nem tudtam, mennyit lehet látni a képein - mint kiderült, semmit, csak a pukkanások hangját lehetett hallani. Érdemes volt azonban ide is kattintani, mert az előtérben álló épületek hangulata önmagában is magával ragadó, és a látványhoz a tér hangjait, vele együtt a harangtorony harangjait is hallani lehet.

Ennek az utóbbi kamerának a képein egyébként más napokon is van néznivaló: a Szent Márk székesegyházba bejutásra várók hömpölygő tömege, vagy vasárnap akár a térre kihelyezett egyházi rendezvény a megfelelő hatásos harangszóval. Volt már, hogy a számítógép képét a tévére kapcsoltam át, ami majdnem úgy hatott, mintha az ablakot nyitottam volna rá a térre – csodás hangulat!

És másnap reggelre minden sárga bója és horgonyzó csónak is eltűnt. És jövőre következhet a 440-ik évforduló.
 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vizek-hajok.blog.hu/api/trackback/id/tr168885496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása