Hajóútra, de egyedül?
2016. augusztus 20. írta: fische

Hajóútra, de egyedül?

Jó sokszor néztem már meg olyan hajóút-ajánlatokat, amikre szívesen elmentem volna, és amik árban is elfogadhatók  voltak. Az északi utakra azonban párom nem akar elkísérni, ezért aztán kezdődik a számolgatás: mennyibe is kerülne egyedül? Több honlapon automatikus rendszer szolgáltatja a hajóutak adatait, és ezeken van egy külön gomb, ami az utasok számának megjelölése után – ez esetben 1 – esetleg kihozza az egyszemélyes utazás feltételeit. És a tervezgetés itt általában véget is ér: legtöbbször ugyanis a kabin másik ágyáért is majdnem a teljes árat kell megfizetni, más esetben esetleg csak a kikötői illeték megfizetésétől tekintenek el.

Mit lehet ilyenkor tenni?

  • Megfizetni a kért árat, és kettő helyett enni, keresztben feküdni a dupla ágyon, meg kettő helyett fizetni a borravalót is?
  • Keresni egy útitársat? És hogy? Esetleg hirdetéssel, vagy fórumokon?
  • Keresni egy olyan hajót, amelyiken van egyágyas kabin is?
  • Megvárni az akciókat?

Mert hallottam és olvastam is már egyedül utazók alkalmi és időszakos kedvezményeiről, az ilyen akcióknál azonban vagy nagyon gyorsan kell dönteni, vagy pedig a kívánt utazásra nem is vonatkoznak.

640px-costa_pacifica_sailing.JPG

Egy jó példa, a Costa Pacifica, ld. alább: (Forrás: Commons Wikimedia: szerző: Messalino)

De vannak egyáltalán egyágyas kabinok a hajókon, vagy a szinglik is utazzanak párosával? Első látásra ugyanis nagyon úgy néz ki,  hogy az egész üdülőhajózást párokhoz igazították – persze jogosan. A témára rákeresve egy jó összeállítást találtam ezen a honlapon.

A cikk lényege: egyágyas kabinokból - ha egyáltalán vannak - kevés van az üdülőhajókon, kétágyasban pedig az egyedül utazók felára akár 100 % is lehet. Ez az elmélet. Mert a felár elkerülésének trükkje, hogy makacsul keresni kell az olyan hajóutakat, ahol a szinglik pótléka kétágyas kabinban lényegesen alacsonyabb, vagy esetleg teljesen el is tekintenek tőle. A cikk részletes táblázatos listájából itt most csak azokat a társaságokat emeltem ki, melyek hajóin van egyágyas kabin:

felarak.jpg

A nem említett társaságoknál a kétágyas kabinokban a felár mértéke - ha egyedül veszik igénybe - igen változatos: 25 és 100 % között változik. Akit ez érdekel, az a fent hivatkozott linken megnézheti. Az akciókat azonban mindenkinek magának kell megkeresnie, illetve az utazási irodával megkerestetnie.

Érdemes azonban a fenti Costa hajó példáján az árarányokat is megvizsgálni. A hajóút: Costa Pacifica a Hamburg – Északi fok – Norvégia  – Hamburg útvonalon (2017.06.01. és  2017.06.12. között), 11 éjszaka, 1 felnőtt részére. Forrás:

arak.jpg* A Costa német nyelvű honlapja ezt az egyágyas kabint fel sem kínálja, csak a feláras elhelyezést a kétágyasban 2099 euróért.

Érdekesnek találtam az egyágyas belső kabinok elhelyezkedését is: a fent megvizsgált útra 3 különböző fedélzeten összesen 6 kabin közül lehetett választani (bár könnyen lehet, hogy a többit már lefoglalták). Ezek közül két belső kabin itt a liftek mögé van eldugva (pirossal bekeretezve). :

egyagyas.jpgAz egyedül utazókat tehát a Norwegian Cruise Line is támogatja, a Norwegian Epic hajón pl. 128 szinglikabin van.  Érdekesség: a Holland America Line pedig akár útitársakat is keres a kétágyas kabinok szingli lakóinak, és ha nem talál, akkor az utas egyedül is utazhat felár nélkül.

Lassacskán más társaságok is felismerik a növekvő igényeket, és egyágyas kabinokat rendeznek be. És nem csak belső, hanem külső, tehát ablakos kabinokban is. Érdemes tehát keresni az ilyen hajókat, hogy időben értesülhessünk a lehetőségekről. Az egyágyas kabinok alacsony számára való tekintettel azonban az utazást és a kabint is időben, a szokásosnál valószínűleg jóval korábban kell lefoglalni.

A szinglik tehát általában egyedül szállnak hajóra, több hajótársaságnál azonban továbbra is gondoskodik róluk: találkozókat szerveznek részükre, külön asztal helyett egy étkezőasztalhoz ültetik őket, tehát ha kívánják, így könnyebben tudnak kapcsolatot teremteni másokkal. És egyéb közös programokkal is igyekeznek elősegíteni összeismerkedésüket, hogy aztán élvezhessék egymás társaságát.

Van olyan hajó (Cunard Line és Silversea Cruises), ahol erre szerződtetett urak gondoskodnak az egyedülálló hölgyek szórakoztatásáról, hogy ne érezzék magukat egyedül. Egyes hajókon ezek az urak táncpartnerként is szolgálnak. Szolgálatuk azonban az utas kabinjánál véget is ér.

De nem minden szingli keresi mások társaságát, hiszen lehet, hogy éppen a nyugodt környezet, az egyedüllét lehetősége miatt vesznek részt a hajóúton. Ezt a kívánságot a szervezők nyilván tiszteletben is tartják.

A próbafoglalás eredményei alapján tehát ki lehet jelenteni, hogy az egyágyas kabin ára nagyon nem a kétágyas árának a fele, talán mégis érdemes útitársat keresni.

A bejegyzés trackback címe:

https://vizek-hajok.blog.hu/api/trackback/id/tr9110426510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása