LNG-hibrid hajtás a Hurtigruten hajóin
2018. május 17. írta: fische

LNG-hibrid hajtás a Hurtigruten hajóin

A Hurtigruten norvég hajótársaság azt tervezi, hogy maximum 9 hajóján a dízelmotorokat LNG-motorokkal váltja fel, és akkumulátorokkal kiegészítve hibrid üzemre tér át. A társaság ezért 6 hajó átalakítására előszerződést kötött a Rolls-Royce céggel, továbbá három további hajóra pedig opciós megállapodás született.

hurtigrutenlogo.jpeg

A Hurtigruten hajókon az eddigi dízelgenerátorok közül kettőt fog kicserélni a RR. A motorok energia-hatékonyságának növelése érdekében az új építésű Hurtigruten expedíciós hajók is további akkumulátorokat kapnak.

Az új LNG-motorok mellett a Rolls-Royce a hajókat további modern technikai eszközökkel is felszereli: a „Save-Cube” rendszer az elektromos energia egységes szabályozását végzi, a „Promas” rendszer a beépített kormánnyal és propellerekkel szintén hozzájárul az energiahatékonyság növeléséhez. Hogy a fenti átalakításokra mikor kerül sor, még nem közölték.

Ezek a fejlesztések nyilvánvalóan azzal az intézkedéssel függenek össze, mely szerint 2021-től a norvég kormány a Hurtigruten hagyományos útvonalán csak 7 Hurtigruten hajóra adott licencet a part menti települések kiszolgálására, ld. a korábbi posztot. A licenc ilyenfajta módosítása a hajók által kibocsátott CO2 csökkentését célozza: az LNG üzemelésű motorokkal mintegy 25 %-os csökkenést lehet elérni.

Forrás: [cruisetricks.de]

A bejegyzés trackback címe:

https://vizek-hajok.blog.hu/api/trackback/id/tr2313967568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása