A Hurtigruten megkezdte hajói parti áramellátását
2018. május 14. írta: fische

A Hurtigruten megkezdte hajói parti áramellátását


Az első alkalommal március 1-jén a norvégiai Bergenben csatlakoztattak egy hajót az ún. parti áramellátáshoz. Az első ebben résztvevő hajó az MS Spitsbergen volt. 2018 végéig a Hurtigruten norvég partok mentén közlekedő hajóinak a felét tervezik átalakítani a parti áram használatához.

Bergen tehát az első norvég kikötő, mely a hajóknak parti áramot tud kínálni. A hajó megérkezése után egy percen belül létrejön a csatlakozás az automatikus parti áram berendezéshez, és abból ettől kezdve „tiszta”, tehát vízierőből származó áram biztosítja a hajók energiaellátását. A Hurtigruten hajói mintegy 8 órát töltenek a bergeni kikötőben, így az új módszerrel évente és hajónként 150 tonna CO2 és 2,5 tonna NOx kibocsátását lehet megtakarítani.

Forrás: [schiffsjournal.de

vh.png

A bejegyzés trackback címe:

https://vizek-hajok.blog.hu/api/trackback/id/tr7513927824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása