Úszó templomok - némelyik helybe is megy
2017. december 21. írta: fische

Úszó templomok - némelyik helybe is megy

Ahol a templom megy a hívőkhöz: úszó templom a Don folyón

Egy oroszországi folyókról szóló filmben láttam az alábbi képeket: kozeli_templom_12.jpg

clipboard04.jpg

A pontonra épített és vontatott hagymakupolás templomocska rendeltetése, hogy a Don folyó mentén az olyan szegény falvakba is elvigye az egyház szolgáltatásait, melyek nem rendelkeznek saját templommal. Missziója olyan sikeres, hogy más folyók mentén is be akarják vezetni: 10 év alatt húszezer hívet fogadott így a templom és a folyó vizében mintegy 2000 embert kereszteltek meg; ez a kisgyerek láthatóan nem élvezte a háromszori bemártást: clipboard02_keresztelo.jpg

Ezzel a küldetéssel az orosz ortodox egyház bizonyára igazi hiányt igyekszik pótolni. Más kérdés, hogy ez a lehetőség csak normál vízállásoknál és fagymentes folyón biztosított. Maga a temlomocska a szertartásokhoz szükséges összes eszközzel fel van szerelve, még az ikonok sem hiányoznak. A falvak közelében egyszerűen kiköt a parthoz, a hívek pedig a lefektetett pallón érik el a templomot. 

Belga templomhajó Antwerpenben

Egy Belgiumról látott filmben egy különleges hajóról is volt szó: ez az Antwerpen belvárosában horgonyzó Szent József templomhajó, mely úszó hajózási közösségi központként, ún. „szociális horgonyzóhelyként” szolgál – már több mint 60 éve.templomhajo22.jpg

A ma templomként használt hajó a 2. világháború idején, 1942 és 1944 között Rotterdamban épült német megrendelésre. Eredeti rendeltetése tartályhajó lett volna, és a német tengeralattjárókat kellett volna üzemanyaggal, ivóvízzel és élelmiszerrel ellátnia. 1944 elején vontatták Antwerpenbe, hogy beszereljék a motort, szivattyúkat, vezetékrendszereket és az egyéb műszaki eszközöket. 1944 szeptemberében azonban Antwerpen felszabadult, eredeti rendeltetése tehát megszűnt.

A merülése túl nagy volt ahhoz, hogy az Albert csatornán közlekedjen, az állam ezért később a Mecheln-Brüsszel érsekség számára ajánlotta fel, hogy abból egyházi és szociális központot alakítson ki a belvízi hajósok számára. A szükséges átalakításokat egy hajószakértő és a plébános irányításával a tengerészegylet végezte, és egyedülálló közösségi hajósközpontot alakított ki benne az antwerpeni hajósok és kikötői munkások számára.

A vasárnapok és ünnepnapok miséin kívül keresztelőket, esküvőket és egyéb rendezvényeket is tartanak benne. Egy 80 férőhelyes kis kápolna minden nap mindenki számára nyitva áll, míg a 260 férőhelyes kápolnát a misék számára tartják fenn. A misék után csak a másik helyiségbe kell átmenni, ahol rögtön enni és sörözni is lehet, ezt halászok, tengeri és belvízi hajósok, kikötői munkások is naponta látogatják. A templomhajó ezen kívül persze turisták számára is látványosság. Havonta 3000 eurót kell bevételeznie, hogy a költségeket fedezni tudják, erre fordítják a keresztelők, esketések, temetések bevételeit is. Azon kívül ki lehet bérelni a konyhát, a bárt és az étkezdét is.

Maga a hajó sem műszaki, sem esztétikai szempontból nem túl érdekes, legfeljebb csak az anyaga miatt, ugyanis betonból készült! Jelenlegi helye és elérhetőségei a honlapon.

Ha az ember rákeres az úszó templom kifejezésre (schwimmende Kirche, floating church/chapel), ilyeneket is talál:

Német példa: Vineta
Magdeborn település Lipcse közelében a külszíni szénbányászat miatt került víz alá. A pontonra épített jelképes templomot – mely a Balti tenger elő-pomerániai partvidékén elsüllyedt mondabeli város nevét viseli - pontosan az egykori templom fölött rögzítették a vízen. Rendeltetése rendezvények tartása, egyházi célokra nem használják. Látványnak azért érdekes:vineta_2014.jpg

Fotó: Geisler Martin - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0

Angol példa: London úszó temploma a St Peter's Barge
Rendeltetése gyakorlatilag teljesen megegyezik az amsterdami templomhajóéval, tehát valódi templomként működik, és központként szolgál a kikötőben dolgozók számára, valamint rendezvényeknak is helyet ad. Jelenlegi helye: London / West India Quay / Off Hertsmere Rd, ld. a hajó honlapján is.

Amerikai példa: Floating Chapel 
A Floridában működtetett úszó kápolnát eredetileg házasságkötés céljaira építették, de ennél többet nem érdemes róla beszélni: viták tárgyává vált, és nagy sikere sem lehetett, mert közben a lakássá átalakított „Floating Chapel” már az Airbnb kínálatában is szerepel. Képet keresve bukkantam rá a SpecialFinds.com oldalra, ahol ezt a változatát 425.000 dollárért kínáljak eladásra. Pedig csak lakássá történő átalakítása 1,3 millóba került, megtartva a templom legfőbb jellegzetességeit. Igényes és látványos úszó lakás lett belőle. Önjáró, tehát saját motorjával is képes helyváltoztatásra. Az épületet belülről bemutató YouTube videó itt láthatófloatimg_chapel_hirdetes.jpg

 

A poszt aktualitását az erősen közelgő karácsony adja, ezzel kívánok minden kedves olvasónak kellemes karácsonyt, úszó, vagy hagyományos templomi ünnepléssel, vagy teljesen anélkül:

fische

A bejegyzés trackback címe:

https://vizek-hajok.blog.hu/api/trackback/id/tr2313512893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása