10 éves a TUI-Cruises
2018. május 21. írta: fische

10 éves a TUI-Cruises

Az elmúlt hétvége (május 11-13.) legfontosabb hajós eseménye a Hamburgi kikötő 829-ik születésnapja volt, ezzel kapcsolatban lásd a tavaly megjelent posztot. Ismét volt hajókeresztelő is, a TUI Cruises MeinSchiff_1 nevű hajóját keresztelték. Bár a hajó az 1-es számot viseli, most mégis ő a legnagyobb és legmodernebb tagja a flottának.

A TUI_Cruises 2008-ban alapított német üdülőhajós társaság, mely a Royal Caribbean Cruises partnervállalata. A társaság első hajója, a MeinSchiff 1 korábban a Celebrity Cruisesnál szolgált, és a másodikat is használtan vették. A TUI Cruises önmagát valahova a klubhajók és a hagyományos üdülőhajózás közé, egyfajta 4,6 csillagos minősítésű prémium kategóriába helyezi.  
Intenzív bővítésbe, azaz új hajók építtetésébe 2011-ben kezdett a társaság, az első hajó a MeinSchiff 3 volt, aminek 2014-es rendszerbe állítását ezután évente követte egy új hajó egészen a MeinSchiff 6-ig. Ezek a hajók közel azonos méretűek (hosszúsága: 293 m, szélesség: 35,8 m, bruttó űrtartalma: 99526 GT, max. utasszám: 2506, kabinok száma: 1253).
A most megkeresztelt hajó a közben eladott korábbi 1-es változat nevét kapta. Kicsivel nagyobb, mint idősebb testvérei, a külalakja is változott, a különböző beszámolók áradoznak róla. Személyes véleményem: igazán változtathattak volna ezen a fantáziátlan elnevezésen is.
A TUI Cruises többször is megkapta a Német Természetvédelmi Szövetségtől (NABU), hogy hajói erősen szennyezik a környezetet, mivel üzemanyagként nehézolajat használnak. És mi változott ebből a szempontból a most átadott hajón? A társaság környezetvédelmi felelősével közelmúltban készített interjúból kiderül, hogy a TUI Cruises legújabb hajója is hagyományos üzemanyagot használ, de kiválónak tartott füstgáztisztító rendszerüknek (a kénmentesítést a hibrid scrubber, a nitrogénoxidok csökkentését pedig katalizátor segíti) köszönhetően elégedettek vele. Az LNG bevezetését egy hajó miatt nagyon nem tartják gazdaságosnak: emiatt egyelőre nem éri meg a kiszolgálásához szükséges infrastruktúra kiépítése.

Az alábbi képeket a MeinSchiff 3-ról pár napja a Geiranger-fjordban a Hotel Union Geiranger webkamerája rögzítette. Forrása: [YouTube] Még jó, hogy ők elégedettek a füstgáz minőségével. 

mschi3_2.gif

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vizek-hajok.blog.hu/api/trackback/id/tr8613989822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása