Elbe Princesse: egy lapátkerék-hajtású folyami üdülőhajó
2017. január 18. írta: fische

Elbe Princesse: egy lapátkerék-hajtású folyami üdülőhajó

Valamelyik német tévécsatornát nézem, és ott is a hajókat látom. Nem is csoda: a film a Maverick westernkomédia Mel Gibsonnal és a bűbájos Jodie Fosterrel. A hajó pedig egy lapátkerekes gőzös a Mississippin, amin a pókerversenyt bonyolítják. A ráadás: a film vége felé a gőzgépes mentőcsónak.

Erről jutott eszembe, hogy nemrég olvastam egy francia gyártású és francia zászló alatt közlekedő lapátkerekes folyami üdülőhajóról, ami 2016 áprilisa óta Berlin és Prága között teljesít szolgálatot. Soha jobb alkalom a bemutatására. Wikipédia szócikke itt található

elbe_princesse_a_hajo.jpgSzerző: Biberbaer - CC-BY-SA 4.0

Az Elbe Princesse nevű hajó 95 méter hosszú, 10,50 méter széles és nagyon kicsi a merülése, csak 0,9 méter. A hajót két, a farán elhelyezett lapátkerék hajtja. Sebessége folyásirányban 20 km/h, folyással szemben 10-12 km/h. A jobb manőverezhetőséget két elfordítható jet orrsugár-kormány biztosítja.

A 40 kabinban elhelyezett 80 utast 24 főnyi személyzet szolgálja ki. A hajó útvonala az Elba folyón: Berlin, Magdeburg, Wittenberg, Meißen, Drezda, Prága.

A 4,6 méter átmérőjű és 2,6 méter szélességű kettős lapátkereket két külön 750 lóerős Volvo dízelmotor hajtja.

elbe_princesse_lapatkerek.JPGSzerző: Biberbaer, CC-BY-SA 4.0

A lapátkerekes meghajtás különlegességnek számít, mert csak nagyon kevés hajó fut dízelmotor + lapátkerék kombinációval (a lapátkerék oldalt, vagy a hajó farán is lehet). Ennek oka a propelleres hajtáshoz képest a lényegesen alacsonyabb hatásfok. Az Elbe Princesse esetében a magasabb üzemanyag-felhasználás ellenére azért választották ezt a fajta meghajtást, hogy a hajó az Elba gyakran alacsony vízállása idején is közlekedni tudjon.

A bejegyzés trackback címe:

https://vizek-hajok.blog.hu/api/trackback/id/tr3512134379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása