Egy tengerészeti emlék: az időjelző gömb
2016. június 21. írta: fische

Egy tengerészeti emlék: az időjelző gömb

Nemrég láttam egy filmet Dél-Afrikáról, amiben egy Fokvárosban található speciális időjelző eszközről is szó esett.

Az időjelző gömb (Zeitball / Time Ball) egy magas helyen elhelyezett, és messziről is látható jelzőgömb, melyet egy meghatározott időpontban (12, máshol 13 órakor) leengedtek, és ezzel jelezték a hajóknak a kronométerük ellenőrzéséhez szükséges pontos időt. (A hajó kronométerét általában nem állították utána, hanem csak az eltérést jegyezték fel, amit aztán a számításoknál figyelembe vettek.) A 19. században az idő pontos ismerete a hajók helyzetének (a hosszúsági fok) meghatározásához elengedhetetlen volt.

royal_observatory_greenwich.jpgGreenwich: időjelző gömb - Fotó: ChrisO - CC BY-SA 3.0

Ehhez azonban az adott időpontban valakinek a gömbre kellett figyelnie, máskülönben elpasszolta az időpontot.
Ezért aztán a gömb leengedésével egy időben néhol ágyúlövést is leadtak. (Más kérdés, hogy az ágyúlövés hangja késve érkezik a szemlélőhöz, a pontos időt tehát a lövés füstje jelentette, amire ugyanúgy oda kellett figyelni.)

one_oclock_gun.JPG

Edinburgh: időjelzés ágyúval - Fotó: Jcfrye - originally posted to English Wikipedia 

Története:
Az első időjelző gömböt 1829-ben létesítették Portsmouthban, amit 1833-ban követett a Greenwichben, 1836-ban (a Signal Hill tetején) pedig a Fokvárosban telepített gömb. Németországban 1874-ben létesült az első Cuxhavenben.
Világszerte összesen 160 ilyen időjelző gömb volt, amiből jelenleg még mintegy 60 van meg. A legtöbbet azután szüntették meg, hogy 1920-as évektől a szerepüket a rádiós időjelek sugárzása vette át. Az időjel általában a csillagvizsgálókból érkezett, mivel ebben az időben a csillagvizsgálók rendelkeztek precíziós ingaórával, így aztán ezek adták meg a jelet az időjelző gömbök gombnyomásos vezérléséhez. Az 1895-ben Brémában üzembe helyezett időjelző gömböt pl. a berlini csillagvizsgálóból telegráf vezetéken működtették. Ez a rendszer kb. az első világháborúig volt használatban.

Maga az időjelző gömb drót-, vagy kosárfonatból készült, átmérője kb. 2 m, a gömb elmozdulási útja kb. 3 - 5 m volt, a működtetéséhez pedig speciális tornyot építettek. A gömböt 11, vagy 12 óra 57 perckor húzták fel a rúd csúcsára, a szerkezetet pedig 12:00-kor, vagy 13:00-kor oldották ki, az időjelzés pontossága így 0,1 - 0,3 másodperc volt. Egy videó a Youtube-ról:

Manapság persze már nincs szükség az időjelző gömbökre, de turista-látványosságként, pláne az ágyúlövéssel együtt még jó szolgálatot tesznek.

Sokan emlékezhetnek rá, hogy hasonló idő(járás) jelző rendszer nálunk is volt! Mert az embernek az ilyen kosarakról a balatoni viharjelző rendszerben korábban alkalmazott (a fentinél sokkal kisebb) piros kosár jut eszébe, amit a vihar közeledtekor a tartóoszlop feléig, vihar idején pedig teljesen felhúztak. Az ágyúlövést pedig a sárga, illetve piros rakéta fellövése jelentette (gyerekkoromban közelről is láttam ilyen rakétalövést). Meg is néztem rögtön, hogy ezt a rendszert mikor is helyezték üzembe: a viharok előrejelzése a Balatonnál hivatalosan Hille Alfréd repülőezredes, meteorológus kezdeményezése nyomán 1934. július 8-án kezdődött meg - ITT olvastam.

viharkosar1.jpgFotó forrása: FORTEPAN / Balázs Lajos, készült: 1975

A bejegyzés trackback címe:

https://vizek-hajok.blog.hu/api/trackback/id/tr668830302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása