Kórházhajó Afrika partjainál: az Africa Mercy
2017. február 01. írta: fische

Kórházhajó Afrika partjainál: az Africa Mercy

A hajók feladata általában: valahonnan valahová vízi úton elszállítani bármit, ami szállítani lehet, vagy kell. Az alább bemutatott hajó kicsit más: mintegy 10 hónapig áll kikötve egy helyen, mégis hoz valamit az ott élőknek: reményt, és nagyon gyakran gyógyulást.

A hajóról egy német talkshowban hallottam először: a vendég egy most 36 éves német színésznő, Wolke Hegenbarth volt, akit arról kérdeztek, hogy mit is csinált az Afrika partjai mentén (akkor éppen Madagaszkáron) horgonyzó kórházhajón – immár harmadik alkalommal. A válasz: felszolgált és mosogatott, a lényeg az volt, hogy valahogy segítsen...!
 
Rákeresve hamar megtaláltam a vonatkozó Wikipédia cikket és honlapot, alább ezek kivonata következik:

Az Africa Mercy a Mercy Ships keresztény segélyszervezet kórházhajója, mely a rászoruló betegek ingyenes orvosi kezelését vállalta feladatául, életeket megváltoztató sebészi beavatkozásokkal, és egészségügyi programokkal. Ez a világ jelenleg legnagyobb kórházhajója, mely nem állami megbízásból tevékenykedik.

africa_mercy.jpg
Kép forrása: Mercy Ships CC BY-SA 3.0

Az Africa Mercy a világ minden részéből hív és vár Afrikába önkéntes egészségügyi szakembereket, akik műtéteket hajtanak végre, oktatnak és továbbképzést tartanak, mindig ott, ahol arra a legnagyobb szükség van. A szervezet a hajó fenntartását adományokból finanszírozza.  

Mit is csinálnak?
A világ legszegényebb országaiban nyújtanak orvosi segítséget. Az önkéntesekből álló orvosi szakemberek a hajón térítésmentesen sürgős esetekben műtéti beavatkozásokat, valamint kezeléseket hajtanak végre a legkülönbözőbb szakterületeken.Gyakran olyan műtéteket is végeznek, amelyekre az adott országban egyáltalán nincs lehetőség.

A hajónak 8 fedélzete van, a felsőn a 484 főnyi személyzet van elhelyezve, az 1200 m2 területű kórház, az egykori komp-fedélzeteken kapott helyet. A kórházi rész négy részből áll, anyagok / szolgáltatások, az öt műtő, az intenzív állomás, valamint az általános részleg a 82 ággyal. Az öt műtőt évente mintegy 7000 műtét végrehajtására tervezték.

A leggyakoribb esetek: szürke hályog eltávolítása, lencsék behelyezése, daganatok eltávolítása, farkastorkok korrekciója, ortopédiai és nőgyógyászati beavatkozások.

A német színásznővel készült beszélgetés során (Youtube videója ITT) elhangzottak példák: egy apa négy vak gyerekkel érkezett, és négy látó gyerekkel távozott a hajóról, vagy fogorvosi rendelések, ahol naponta 300-400 beteg vár sorára türelmesen, mert egyszerűen nincs fogorvos.

A kórház computer-tomográffal valamint röntgen-készülékekkel, laborral és egy Nikon "Coolscope"-pal is rendelkezik, amivel távdiagnózisokat lehet készíteni. Ha szükséges, akkor a diagnózisokat a hajó saját műholdas rendszere segítségével nyugati országok orvosai számára is továbbítani tudják.

Egy 3 perces angol nyelvű Youtube videó a kórházhajó szerepéről:

Programjaik a szárazföldön
A hajón végrehajtott műtétek mellett speciális szakemberek a környék falvaiban is folytatják felvilágosító tevékenységüket: egészségügyi tanácsadással, fogászati rendeléssel, orvosi rendelésekkel, HIV/Aids prevencióval, de vízellátási és egészségügyi projektek támogatásával, egészen a kutak építéséig és mezőgazdasági projektek szervezéséig.

A hajó rövid története
A hajó eredetileg dán vasúti kompnak épült, 1980-ban lett kész, és egész 1999-ig eredeti rendeltetésének megfelelően teljesített szolgálatot. 1999-ben adták el a Royal Mercy Valletta Ltd-nek, a vásárlást egy alapítvány adománya tett lehetővé. Ezután következett Newcastle-ban a hajó átépítése kórházhajóvá, és 2000-ben itt kapta az Africa Mercy nevet is. Az átépítés 2007-ben fejeződött be, és 45 millió euróba került. Az átalakítás mindaddig a legnagyobb ilyen projekt volt Nagy-Britanniában. Egy ugyanekkora új hajó a duplájába került volna.  

Főbb műszaki adatai:
Hosszúság: 152 m
Szélesség 23,7 m
Br. űrtartalom: 16.572
Anyakikötő: Málta
Kapacitás 474 ágy
Rakodótér: 1.724 m³
Motorok: 4 dízelmotor (egyenként 3120 kW)
Merülése: 6,0 m
Aktuális tartózkodási helye 2016 augusztusa óta: Cotonou, Benin. Egy helyen általában 10 hónapig marad a hajó.

A bejegyzés trackback címe:

https://vizek-hajok.blog.hu/api/trackback/id/tr7912174142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása