1. update: Nagy üdülőhajók Velencében
2017. november 08. írta: fische

1. update: Nagy üdülőhajók Velencében

Már nagyon sokan várták a döntést, hogy a Velencéről készült fotókról jól ismert motívum, ami szerint a Szent Márk tér előtt hatalmas üdülőhajók tolakodnak a képbe, tényleg megszűnjön. velence.jpg

Mi is a baj ezekkel a hajókkal? A házakra, a lagunára káros hullámzást váltanak ki, füstjükkel szennyezik a levegőt, felkavarják a sekély Guadecca csatorna vizét, az általuk kiváltott rezgés gyorsítja a város süllyedését, utasok ezreit ontják a városra, és mivel az áramfejlesztőknek az utascsere idején is működniük kell, folyamatos környezeti terhelést jelentenek. 

Egy korábbi posztban már volt szó azokról a lehetőségekről, hogy a nagy, akár 100.000 tonnás üdülőhajókat milyen módon lehetne távoltartani Velence központjától. Ma a hírportálok kivétel nélkül tudósítanak a tegnapi döntésről. hogy az alábbi térképen bejelölt lehetőségek közül a piros nyíllal jelölt Marghera teherkikötő közelében, tehát a szárazföldön kívánják kialakítani az új üdülőhajó-terminált (az olasz politikusok meglehetősen sokáig halogatták a döntést, ezt most valószínűleg csak az UNESCO Világörökség Bizottság határozott fellépése kényszerítette ki). A zöld vonal a teherhajók nyomvonalát jelzi, melyet majd az üdülőhajók is használni fognak.   

A mostani tervek szerint az 55.000 tonnánál nagyobb hajók nem használhatják majd a Szent Márk tér előtti Guadecca csatornát, de a megvalósításhoz, tehát az új terminál kialakításához legalább 3-4 év szükséges. A hajók használhatják majd a teher- és konténerhajók számára korábban már kimélyített nyomvonalat.    

Azt el kell ismerni, hogy a be- és elmenő hajók fedélzetéről csodás látvány nyílik a városra. Ha Velencét úgyis látni kell, akkor érdemes ebből a nézőpontból is megtapasztalni, mert a legtöbbet így látja az ember. 

És milyen látványt „veszítenének” a város védelmezői, lakói és látogatói? Pl. ilyet:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vizek-hajok.blog.hu/api/trackback/id/tr6113208491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása