Nyári norvég pillanatok - az otthoni fotelből
2017. október 30. írta: fische

Nyári norvég pillanatok - az otthoni fotelből

Már két hónapja véget ért a nyár, és elkezdődött a téli időszámítás is, következik az év nemszeretem időszaka. Hangulatomat javítandó készítettem ezt az összeállítást arról, mit is lehetett látni a nyáron Norvégiából, ha az ember ki sem mozdult otthonról - tehát webkamerák közvetítésével.  

Már a Geiranger fjord népszerűségéről készült poszthoz is a YouTube élő közvetítést nyújtó kamerái szolgáltatták a képeket Geirangerből és Hellesyltből.
Az alábbi gif fájlt - "Felhőtánc" - szintén az élő videóból készítettem, mely a Geiranger fjordban a felhőkép rövid időn belüli változásait mutatja erősen gyorsított formában! 

kisebb_is.gif

A képek másik fő forrását a Hurtigruten postahajók webkamerái jelentették, melyek 10 percenként küldenek egy-egy képet a szerverre. Mivel a hajók fáradhatatlanul járják köreiket, a norvég partvidék minden kikötőjéről és pontjáról gyakorlatilag minden nap lehet szerezni az adott állapotokat tükröző képeket.

Az utazás Bergenben kezdődhet, ahonnan a Hurtigruten hajói indulnak. Érdekes, hogy a kikötő és a város csak az MS Lofoten hajóról látható, mert az orral a város felé van kikötve, a többi viszont farral áll a városnak, mivel a gépkocsik behajtását lehetővé tevő rakodónyílás a bal oldalukon van. Pedig Bergen látványa is megérdemli a figyelmet.lofoten--2017-06-30-14-20-01.jpg

Alesund környékén a külön fjordprogram célpontja június-augusztus hónapokban a Geiranger fjord. Vadásztam is a menet közben készült képekre, de furcsa módon a modernebb hajók képei a szűk völgyből kevésbé jöttek át: a Lofotenéi viszont igen - tehát a Geiranger-fjord, amiért utasok ezrei szállnak hajóra. lofoten--2017-07-23-13-20-01_g.jpg

Lofoten szigetek - Trollfjord
A mindössze 2 km hosszú fjord bejárata csak mintegy 100 m széles, ahová a Hurtigruten hajói mindig bemennek, és ott (szinte helyben) megfordulnak – az utasok nagy örömére.
finnmarken_0626_2340.jpg

Az éjféli napról sajnos nem sikerült képet szerezni a hajókról, de van éjszakai napsütés... (időpont: jún.26. 23:40)  

lofoten--2017-06-24-01-40-01.jpg

... és persze sok-sok csodás napkelte és naplemente (időpont: aug.23. 22:40).

lofoten--2017-08-03-22-45-01.jpg

Nordkapp_kamera
A Borealis Panorama 360 körkamera-rendszert sajnos csak augusztus elején fedeztem fel. A legjobban az Északi fokon körbeforgó kamera érdekelt, mely azóta is a napi programom részét képezi. Augusztusban ott az éjféli nap időszaka már véget ért, de még így is számos csodás naplementében lehetett gyönyörködni (időpont: aug..11. 21.00)

nordkapp_kamera_0811_2204.jpg

A földgömb alatt sok-sok napimádó várta a nap lebukását, akik késő estig várják az eseményt, a parkoló tele van lakóautókkal, melyek utasai talán több napot is ott töltenek, várva a legjobb fényképre.

A Skyline rendszere két kamerát üzemeltet Norvégiában, mindkettőt a Lofoten szigeteken; az egyik Henningsvaer, a másik Reine településen található. Tartósan figyelve az élő kameraképeket, sok szép pillanatban lehet részünk: pl. Henningswaer augusztus végén: 

henningsvar_0827_0745_tukorkep.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vizek-hajok.blog.hu/api/trackback/id/tr8113068452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása