Mini cunami Mallorcán
2018. július 18. írta: fische

Mini cunami Mallorcán

Elöntött sétautak, elsodort asztalok, székek és csónakok: hétfőn Alcudián (Mallorca északkeleti részén) egy mini cunami okozott ijedelmet, amikor a partra kicsapó víz utcákat és bárokat öntött el. Az ilyen időjárási jelenség, az ún. rissaga nem ritka a Baleár-szigeteken; ezúttal egy mintegy 1 méteres hullám öntötte el a parti sétautat, tett a partra csónakokat. Szerencsére senki sem sérült meg.

A mini cunami keletkezése
Amíg a normál cunamit a tengerfenéken kialakult földrengés idézi elő, addig mini (meteorológiai) cunamik heves légnyomáskülönbségek, vagy nagyon erős szél hatására alakulnak ki. A szél, vagy a levegőhullámok felerősítik a víz hullámait, növelik magasságukat, akár több méter magasra is. A kialakulás további feltételei: alacsony vízmélység a parton, szűk öböl, vagy egy kis kikötőmedence, melyben a hullámok egymásra torlódhatnak és egyre magasabbá válhatnak.

Ilyen jelenségeket rendszeresen megfigyelnek pl. Ciutadella kikötőjében Mallorca testvérszigetén, Menorcán is, ahol a kikötőmedencéből egy légnyomásesés következtében rövid időn belül szinte eltűnik a víz, hogy aztán egy nagy hullám formájában térjen vissza.

Forrás: [stern.de

A bejegyzés trackback címe:

https://vizek-hajok.blog.hu/api/trackback/id/tr4414120201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szepipiktor 2018.07.18. 22:06:16

A 70-es évek elején ezt átéltem a Balatonon. Nyár, 30 fok, szélcsend, tűző napsütés.
Egy halkabb pukkanásszerű hang és a vízben megjelen végig egy jó méteres hullám. Mikor partot ért, méterekre csapott ki a partra.
De tudjuk, a déli parttól úgy 1000-1200 méterre van a "törés", a mellig érő víz egy lépésnyire 2-4 méteres lesz. Oda járunk a csónaknól ugrálni.

fische 2018.07.18. 22:20:09

@szepipiktor: Köszönöm a kiegészítést! És egy gyors kérdés: nem emelhetném be a kommentet a poszt végére? Ha igen, add meg légy szíves, mi álljon ott szerzőként.
süti beállítások módosítása